PŘI SKONÁNÍ VĚKU VYJDOU ANDĚLÉ, ODDĚLÍ ZLÉ OD SPRAVEDLIVÝCH A … Z BOHOSLUŽBY SLOVA – ČTVRTEK PO 17. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 28.7.2022

Řeč, kterou promluvil Hospodin k Jeremiášovi: „Vstaň a sejdi do hrnčířova domu a tam uslyšíš má slova.“ I sešel jsem do hrnčířova domu, a hle – hrnčíř pracoval u kruhu. Když se nádoba, kterou dělal rukama z hlíny, nepodařila, uhnětl z ní zase jinou nádobu podle toho, jak se mu zachtělo. Tu mě Hospodin oslovil: „Copak s vámi, izraelský dome, nemohu naložit jako ten hrnčíř? – praví Hospodin. Jako je hlína v ruce hrnčířově, tak jste vy v ruce mé, izraelský dome!“Z  prvního čtení (Jer 18,1-6).

Někdy říkáme: „Jsme v rukou Božích“. Každodenní činnost řemeslníka zde bere Bůh jako symbolický obraz svého jednání. Izrael je v rukou Božích. Hospodin vyvolává představu o své absolutní moci ve vztahu k národu, vypovídá tak i o jeho starostlivé péči, aby národ žil řádně podle Božího plánu spásy. 

Z evangelia (Mt 13,47-53): Ježíš řekl zástupům: „Nebeské království je podobné síti, která se spustí do moře a zahrne všechno možné. Když je plná, rybáři ji vytáhnou na břeh, posadí se, co je dobré, vyberou do nádob, co však za nic nestojí, vyhodí. Tak to bude při skonání věku: Vyjdou andělé, oddělí zlé od spravedlivých a hodí je do ohnivé pece. Tam bude pláč a skřípění zubů. Rozuměli jste tomu všemu?“ Odpověděli: „Ano.“ A on jim řekl: „Proto každý učitel Zákona, který se stal učedníkem nebeského království, je jako hospodář, který ze své bohaté zásoby vynáší věci nové i staré.“ Když Ježíš skončil tato podobenství, vzdálil se jinam.

Pro učedníky je důležité pochopit tajemství Božího království, které jim Ježíš zjevil v podobenstvích, čili pochopit myslí a srdcem Boží slovo a v poslušnosti víry podle něho žít. Jsme blahoslavení, jestliže to budeme chápat, stále hlouběji, ve všech údobích života, jak v těch nejobtížnějších , tak v těch nejsnadnějších. O nám Ježíš chtěl říct podobenstvími. Pochopili jsme to?

Odkaz  na    liturgické texty z lekcionáře  k bohoslužbě  slova  na čtvrtek 28.7.2022.  

1. čtení: Jer 18,1-6

Žalmy:  146,2.3-4.5-6 , odpověď: Šťastný je, komu pomáhá Bůh Jakubův.

Evangelium: Mt 13,47-53

Zobrazeno 202×
komentáře
Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.