HOSPODIN DÁVÁ MOUDROST, Z JEHO ÚST VYCHÁZÍ POZNÁNÍ A PRAVDA – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - SVÁTEK SV. BENEDIKTA - 11.7.2022

Můj synu, přijmeš-li moje slova a mé příkazy u sebe schováš, tvoje ucho dá pozor na moudrost, tvoje srdce se otevře k poznání. Budeš-li volat po vědě a toužit po poznání, budeš-li ho hledat jako stříbro, jako za poklady po něm slídit, pak pochopíš bázeň před Hospodinem a poznáš Boha. Vždyť Hospodin dává moudrost, z jeho úst vychází poznání a pravda. Štěstí uchovává pro poctivého, je štítem těch, kdo chodí bez úhony, brání stezky svých spravedlivých, střeží cestu svých přátel. Tu pochopíš spravedlnost a právo, poctivost a každou cestu k dobru.Z  prvního čtení (Př 2,1-9).

Moudrosti se může učit každý. I my můžeme hledat moudrost a růst v jejím používání tehdy, budeme-li hledat Hospodina, budeme-li naslouchat jeho slovu z Písma svatého, budeme-li nad jeho slovy pečlivě rozjímat, učit se je, třeba i nazpaměť a hlavně podle nich jednat. Moudrost volá a zve k sobě do školy a je to sám Bůh, kdo k moudrosti zve. 

Z evangelia (Mt 19,27-29): Petr řekl Ježíšovi: „My jsme opustili všechno a šli jsme za tebou. Co tedy budeme mít?“ Ježíš jim odpověděl: „Amen, pravím vám: Až Syn člověka zasedne na svůj slavný trůn při obnovení světa, usednete také vy, kteří jste mě následovali, na dvanáct trůnů jako soudci dvanácti izraelských kmenů. A každý, kdo opustil domy nebo bratry nebo sestry nebo otce nebo matku nebo děti nebo pole kvůli mně, dostane stokrát víc a za podíl bude mít život věčný.“

Dnes slaví církev svátek svatého Benedikta, jednoho ze zakladatelů mnišského života. Jeho řehole je pokladem moudrosti a zdravého rozumu. Učí mnichy, jak radikálně následovat Ježíše. Je známý řeholními Pravidly, která sepsal, a svými slovy: „modli se a pracuj“. Nešlo mu o vlastní prospěch, ale toužil odevzdat celý svůj život Kristu ve prospěch druhých lidí. Petr v Matoušově evangeliu vyslovuje typickou lidskou obavu: „A co my?“ Co bude se mnou? Jak štědrá je Ježíšova odpověď! Dostanu stokrát víc v tomto životě a  k tomu  život věčný. Jako součást onoho stonásobku mám už teď největší ze všech darů – křesťanskou víru a osobní vztah k Bohu, od kterého se mohu učit moudrosti.

Odkaz  na    liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na  pondělí 11.7.2022.  

1. čtení: Př 2,1-9

Žalmy: 34,2-3.4+6.9+12.14-15,  odpověď: Ustavičně chci velebit Hospodina.

Evangelium: Mt 19,27-29

Zobrazeno 251×
komentáře
Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.