Velikonoce za rohem! Panika, nebo radost?

Je polovina března, kvetou stromy, ale zároveň někde sněží, nechce se věřit, že nás od Velikonoc dělí vlastně jen pár dní. Možná je naším hlavním problém zjistit, jestli jsou ještě někde kočičky, nebo zda budeme muset sáhnout po alternativní verzi. Máme poslední možnost se zamyslet, zda jsme postní dobu využili smysluplně a alespoň nějak se na Velikonoce připravili, a pokud ne, ještě s tím něco udělat. A nebo se prostě můžeme zaměřit na samotné blížící se svátky. Pomoci nám s tím může i Kulatý stůl v televizi Noe. Jak si z prožitku Velikonoc odnést to, co si z něj odnést máme?

Úterý 19. března

V souvislostech - Jiří Šedivý: 25 let ČR v NATO
Už dva roky si při čtení zpráv říkáme, jaké máme štěstí, že jsme v NATO. Letos navíc slavíme čtvrt století, kdy jsme jeho součástí. Jak zásadně toto členství ovlivňuje naši bezpečnost? Jakými spojenci za uplynulých pětadvacet let jsme?

Benno - člověk mezi lidmi

Benno Beneš se za totality aktivně podílel na tajných salesiánských aktivitách pro mládež, po revoluci stál za vznikem salesiánského nakladatelství Portál, sociálně-teologické školy Jabok či salesiánských misií v Bulharsku. Jaký byl v soukromí, jaké byly jeho motivace a jak se mu podařilo vypořádat s minulostí vlastní rodiny?

Středa 20. března

Poutníci času s Martinem Tolarem

Alzheimerova nemoc je nejčastější příčinou demence. Podle nejnovějších odhadů trpí postupnou ztrátou paměti asi 400 miliónů lidí a lék, který by dokázal efektivně pomoci, zatím chybí. Na jeho vývoji pracuje také americký tým českého neurologa Martina Tolara a pokud se to podaří, miliony lidí budou mít naději zůstat sami sebou až do konce. 

Čtvrtek 21. března

Papež Benedikt XVI.

Narodil se na Bílou sobotu 16. dubna 1927, poslední den Svatého týdne před Velikonocemi a pokřtěn byl následující den ráno v čerstvě požehnané vodě, což se stalo jakýmsi projevem Božího záměru. Vždy cítil vděčnost za to, že byl jeho život už od počátku spjat s velikonoční obětí.

Paměť národa - Tváře vzdoru 1989: Pavel Bratinka
Nadějný fyzik byl vyhozen z práce kvůli tomu, že nechtěl vstoupit do SSM. Příběh, jakých za minulého režimu byly stovky. Pavel Bratinka se ovšem nenechal pokořit a přestože mu režim život nijak neulehčoval, stal se výraznou tváří disentu. Chartu sice nepodepsal, ale spoustu práce rozhodně udělal. 

Pátek 22. března

Kulatý stůl: Radost a naděje Velikonoc (aby nevyprchala)

Co mohou do našeho života, mnohdy zmítaného krizemi, nejistotou a strachem, přinést velikonoční svátky? Jak zpráva o Ježíšově vzkříšení může proměnit náš život? A co dělat pro to, aby jej proměňovala i dál, po skončení slavnostních obřadů? Jak o radost a naději v rozbouřeném světe nepřijít? 

Sobota 23. března

Rozumíme médiím? - Jak se proměnila média za posledních 10 let
Za posledních deset let se média změnila poměrně dost. Tištěné verze jsou na ústupu a v internetovém prostoru raší mnoho online projektů a je jich tolik, že je kolikrát těžké rozlišit kvalitní od poněkud pofidérních. Jak se na médiích projevil masivní nástup sociálních sítí bude vyprávět novinář Filip Rožánek.

Dekalog IX. - Deváté přikázání

Kardiolog Roman se dozví, že trpí nevyléčitelnou impotencí. Nabídne své ženě Hance, aby si našla milence. Ta je však v rozpacích, protože už má poměr se studentem Mariuszem. Hodlala ho tiše ukončit, protože má manžela ráda. Roman však podlehne žárlivosti a začne manželku špehovat na každém kroku, což je pro oba značně ponižující. Je možné, že Hančina nevěra nakonec upevní jejich vztah?

Neděle 24. března

Dřevěné návštěvy: Divadlo S+H
Kdo by neznal hubatého Hurvínka a popleteného taťuldu pana Spejbla. Pořad vás zavede do zákulisí loutkového divadla a provede vás jím další z postaviček ze známé pohádky, Mánička. Či spíše paní Květa Plachetková, která Mániččinu loutku na jevišti vodí. 

Interview s Bohem
Paul Asher se vrací domů z Afghánistánu, kde pracoval jako válečný zpravodaj. Odjíždí ze země, kde je všechno v troskách, aby se vrátil do „svého“ světa, který na tom není o moc líp. Ve chvíli, kdy řeší osobní krizi a rozpadající se manželství, dostane nabídku, kterou nelze odmítnout - rozhovor s někým, kdo o sobě tvrdí, že je Bůh. 

Pondělí 25. března

Za obzorem: Ctihodná Matka Vojtěcha - 110. výročí narození

Kudy vede cesta ke svatosti? Jak a proč odejít ve třinácti letech do kláštera? Jak být příkladem nejen pro spolusestry? Jak ustát dlouhá léta komunistického věznění? Jak za železnou oponou šířit myšlenky Druhého vatikánského koncilu? Se sestrou Remigií se potkáme na jednom z míst působení Matky Vojtěchy, ve Znojmě - Hradišti, a právě těchto témat se týká rozhovor o velmi inspirující osobnosti této kandidátky svatosti. 

Zobrazeno 398×
komentáře
Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.