Vyrazit na vodu na monoxylu, nebo na raftu? Rozhodnout se můžete u televize Noe

Konečně teplo! Někdy až moc, a tak se schováváme doma, kde nás ochrání dosud nevyhřáté zdi. Léto se ovšem blíží a my přemýšlíme, kam se letos vydat, případně si už chystáme věci. Přírodní i architektonické památky místní i zahraniční můžeme obdivovat nejen v průvodcích, ale i na televizní obrazovce. Možná se necháme inspirovat k výletu, možná nám bude stačit, že se něco dozvíme v pohodlí obýváku. Nabídka pořadů nejen zeměpisných je v televizi Noe pestrá.

pixabay.com

Úterý 23. května

Mezopotámie IN MEMORIAM: Vznik a vývoj městské kultury

První díl dokumentu o Mezopotámii se zaměřuje na proslulá mezopotámská města. Pokud si dobře pamatujete z dějepisu, možná byste je ještě zvládli vyjmenovat - Erid, Nippur, Kiš nebo Ur. Nebude se ale mluvit jen o domech, dokument se zaměří i na první vládce téhle velké a slavné říše. 

Můj chrám - S. Juránek o kostele sv. Cyrila a Metoděje v brněnských Židenicích
Židenický kostel byl postaven ve třicátých letech a zasvěcen věrozvěstům. Za druhé světové války byl poškozený, farnost jej ale opravila. Horším zásahem se stala výstavba čtyřproudé silnice na ulici Gajdošova, která, jak praví urban legends, vedla přímo před dveřmi kostela na popud minulého režimu. O chrámu od architekta Klaudia Madlmayra bude mluvit bývalý hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek.

zdroj

Středa 24. května

Mezopotámie IN MEMORIAM: Období velkých říší

Druhý díl dokumentu o mezopotámských říších se zaměří na archeology, kteří tuto důležitou část historie objevili. Snímek představí Francouze Paula Emile Bottà, Henryho Layarda nebo orientalistu Eduarda Sachaua a architekta Roberta Koldeweye, kteří objevili Babylon. Zabrousíme i do smutné současnosti - ve filmu jsou zdokumentovány škody, které na památkách způsobil ISIS.

Přírodní památka Turkov - Mokřad uprostřed velkoměsta

V západní části Ostravy najdete zajímavou přírodní památku - Turkov. Jedná se o zachovalý lužní les, který po velkých povodních v roce 1997 změnil charakter - voda z něj přestala odtékat a původní olšové mokřiny velkou vodu nepřežily. Dnes se ale pomalu regenerují a kromě nich tady najdete taky dvousetleté duby rostoucí na hrázích bývalých rybníků nebo různé chráněné druhy rostlin a hub. Územím vede naučná stezka, po které byste se měli projít co nejdřív, protože území je ohroženo přivaděčem na D1. 

pixabay.com

Čtvrtek 25. května

Výpravy do divočiny - Podpořme ptáky

RNDr. Alena Klvaňová Ph.D. se ptáky zabývá už mnoho let. Pracuje v České společnosti ornitologické a také v časopise Ptačí svět. V pořadu bude mluvit nejen o druzích, které potkáváte na každé procházce, ale taky o těch, které za pár let nepotkáte už nikde, a pokusí se vysvětlit, proč ptáci ubývají. 

Stopy ve sněhu

Ústředním motivem snímku je napínavý příběh tří kamarádů, kteří se zapojili do pašování zakázané náboženské literatury přes hory. V roce 1983 byli zatčeni, uvězněni a následně odsouzeni. Soudní proces vyvolal velký protest veřejnosti a na mezinárodním poli se jich zastal dokonce i americký prezident Ronald Reagan. Jmenovali se Alojz Gabaj (v té době dělník Vodohospodárské výstavby, 23 let), Branislav Borovský (student 2. ročníku chemické fakulty SVŠT, 19 let) a Tomáš Konc (student 3. ročníku strojnické fakulty SVŠT, 20 let) a odseděli si rok. 

zdroj

Pátek 26. května

Pražská Loreta

Když se řekne Pražská Loreta, určitě každý z vás ví, o čem je řeč. Najdete ji na Hradčanech a slavná je hlavně díky zvonkohře, která je v Evropě největší. Skládá se ze třiceti zvonů a zvonků ulitých v Amsterdamu a pochází ze 17. století. Loreta není ale jen zvonění - patří k ní i Svatá chýše, ambity nebo klenotnice. Všechny její taje vám odhalí tento dokument. 

Expedice Monoxylon

Co je monoxyl? Nejstarší doložený typ plavidla, je vydlabaný z jednoho kmene a některá etnika jej používají dodnes. Česká skupina uskutečnila čtyři expedice na tomto plavidle - jejich první člun byl vydlabaný z topolu, dlouhý šest metrů a vešlo se na něj šest lidí. V roce 1995 se plavili napříč Egejským mořem. Co plavce na vratkém plavidle potkalo, jak probíhala výstavba a jestli svou 260 km dlouhou trasu dokončili se dozvíte v pátečním dokumentu. 

Dobrodružství před kamerou - Jang-c-ťang

I v dalším snímku se bude skupina dobrodruhů pohybovat v nebezpečných vodách. Expedice raftařů se vrací v roce 2019 k divoké řece Jang-c-ťang ve střední Číně, aby sledovala stopy nešťastné výpravy z roku 1986. Čínská výprava se tehdy snažila dohnat americké raftaře. Tento závod bohužel skončil pro jedenáct členů tragicky . 

zdroj

Sobota 27. května

Outdoorová videa Štěpána Dvořáka: Krajina okolo Javořice

Štěpán Dvořák vás vezme na výlet po České Kanadě - z Mrákotína s ním projdete trasu skrz lesy, zříceninu i kamenná moře a vystoupáte na vrchol Javořice. Podělí se s vámi o výhledy na okolní kopce, ukáže vám místní lomy i umělecká díla. Pokud rádi výletujete, tenhle pořad pro vás může být inspirací pro letní toulky. 

Outdoor Films - Zdravý životní styl pro děti

Horolezec, fotograf, cestovatel, vodák a pedagog Jan Vesták vštěpuje dětem správný a zdravý styl života v rámci aktivit v outdoorových sportech. Vše co dělá, dělá na profesionální úrovni. V pořadu prozradí, jak se daří zkombinovat trénink, cesty po světě, expedice, horolezectví, učitelství, rodičovství a jaké to je, být uvázaný na deset měsíců v práci a k tomu organizovat náročné sportovní aktivity pro žáky.

zdroj

Neděle 28. května

Dekalog VI. - Šesté přikázání

NESESMILNÍŠ - Plachý poštovní úředník Tomek je posedlý atraktivní výtvarnicí středních let, smyslnou a promiskuitní Magdou, která bydlí v protějším domě. Sleduje ji dalekohledem, začne se jí plést do života a posléze se odhodlá odhalit jí své city. Soudí totiž, že je osamělá a potřebuje něhu. Cynická odezva, se kterou Magda jeho vyznání přijme, mladíka vážně raní. Do příběhu o manipulacích ve jménu lásky k bližnímu ovšem zasahuje i Tomkova bytná, která pro „svého" chlapce chce jen to nejlepší.

Dokořán s Janou Vohralíkovou

Přijde vám tato usměvavá paní povědomá? Není divu. Je to žena, která nahradila ve funkci Vratislava Mynáře a stala se vedoucí Kanceláře prezidenta republiky. Krom toho byla několik let kvestorkou ČZU, pražskou zastupitelkou nebo náměstkyně ministra informatiky. V rozhovoru se jistě dotkne i svého otce, který byl za minulého režimu odsouzen na jedenáct let za špionáž. 

zdroj

Pondělí 29. května

Outdoor Films s Viktorií Lörinczovou a Tomášem Vaňourkem - Cesta jako žádná ze sta

ZIKMUND100. Tak se jmenuje projekt, který oslavuje cesty dobrodruhů Hanzelky Zikmunda. O celém projektu, knize, výstavě, filmu a samozřejmě o samotné cestě bude mluvit režisérka filmu Viktorie Lörinczová a cestovatel Tomáš Vaňourek.

Příběh růžence: Nyní i v hodinu smrti naší

Vážně zraněného amerického vojáka, který v zakrvácené ruce drží růženec, v této chvíli zachytila fotografie, která se pro režiséry Mariusze Pilise a Dariusze Walusiaka stala inspirací k dlouhé cestě - projeli čtyři kontinenty, aby zjistili, jak to s růžencem vlastně je. Může jeho odříkávání změnit běh dějin? A pokud ano - jak moc?

Guyanská Diana

Guyana je jedna z nejchudších zemí Jižní Ameriky. Diana, děvče z tohoto pobřežního státu, nám svou zemi představí tak, jak ji vidí ona sama - se všemi krásami i smutky, se všemi kontrasty mezi pobřežím a vnitrozemím. 

Zobrazeno 479×
komentáře
Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.