Ve středu začíná Týden modliteb za jednotu křesťanů

V týdnu od 18. do 25. ledna se v České republice bude konat Týden modliteb za jednotu křesťanů. V těchto dnech se v křesťanských církvích a společenstvích konají ekumenická setkání a Ekumenická rada při této příležitosti vydala český překlad textů Papežské rady pro jednotu křesťanů, které lze při těchto setkáních využít.

Ekumenická bohoslužba slova v Brně (20. ledna 2020). Foto: Petr Polanský, Člověk a víra

Tématem letošního Týdne modliteb za jednotu křesťanů je verš z knihy proroka Izaiáše: „Učte se činit dobro. Hledejte právo“ (Iz 1,17). Texty a materiály k Týdnu modliteb za jednotu křesťanů byly vytvořeny ve Spojených státech amerických Minnesotskou radou církví. Jejich hlavním tématem je bolest rozdělení mezi lidmi různých ras, což americké církve považují za jednu z hlavních příčin vzájemných napětí.

„Přestože žijeme v jiném sociálním prostředí než ti, kdo vytvářeli letošní ekumenické texty, prožíváme úplně stejnou bolest vnitřního rozdělení. To se netýká pouze příslušnosti k jednotlivým církvím či náboženským skupinám, ale také rozdělení, ve kterém se identifikujeme s různými politickými a ideologickými názory, a které nám neumožňuje stát před Boží tváří jako sestry a bratři,“ uvedli v předmluvě Programu Týdne modliteb za jednotu křesťanů Tomáš Tyrlík, předseda Ekumenické rady církví v ČR, a Tomáš Holub, delegát České biskupské konference pro ekumenismus.

V rámci Týdne modliteb za jednotu křesťanů se bude konat 16. ročník Ekumenické studentské slavnosti. Ta se bude konat v úterý 17. ledna 2023 od 18:00 v Kostele sv. Václava na Zderaze v Praze. Zváni jsou studenti, děkani, pedagogové a zaměstnanci pražských teologických fakult a škol.

Ekumenická modlitba v rámci Týdne modliteb za jednotu křesťanů 2023 se uskuteční v pondělí 23. ledna od 18.00 v modlitebně Evangelické církve metodistické (ul. Ječná 19, Praha 2). Kázat bude biskup Tomáš Holub.

Průvodce k Týdnu modliteb za jednotu křesťanů si můžete stáhnout na webu Ekumenické rady církví. Materiály jsou určené pořadatelům, kteří organizují společná setkání ve svých církvích a křesťanských společenstvích. Využít je však lze i pro soukromou modlitbu.

Zobrazeno 1030×
komentáře
dromedar

Ty centrálně připravované texty propůjčují bohoslužbám Týdne modliteb za jednotu křesťanů jedinečnou chuť dvojnásobného odcizení. Nejenom, že se účastníte bohoslužby neobvyklého formátu a s konfesně cizími lidmi - navíc ještě jedete podle scénáře, který se zabývá specifickými problémy nějaké vzdálené části světa, o níž většina zúčastněných obvykle má jenom vágní představu.

Alena Theodora Dvořáková

@dromedar: Přiznám se, že jsem se oficiálních akcí v rámci Týdne modliteb za jednotu křesťanů nikdy neúčastnila, takže atmosféru neznám, ale možná je naopak snazší se upřímně modlit za problémy, které jsou mi vzdálené, než za ty místní, které budí emoce. ;-)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.