Toulky po Krušných horách

Prázdniny jsou už sice skoro za námi, ale stále ještě máme podzimní víkendy, abychom vyrazili na výlet. Tímto článkem bychom vás rádi pozvali do Krušných hor, kde naše redaktorka Anička prožila pět dní. Dá nám několik tipů na výlety a na místa, která podle ní rozhodně stojí za to navštívit. 

Krušné hory nepatří mezi ty TOP turistické destinace, kam čeští výletníci vyráží. Většina jede do Krkonoš, Beskyd nebo na Šumavu. A to je obrovská výhoda. Díky nízkému počtu návštěvníků zde stále panuje panenská příroda, do jejíhož fungování lidská ruka nestrká prsty. Při příjezdu do lesů v Krušných horách budete mít pocit, že jste v jiné zemi... možná ve Švýcarsku nebo Rakousku. Všechno tu jinak vypadá, roste, voní, jen lidé tu stále mluví česky. Překvapí vás, kolik různých květin roste na louce a kolik druhů motýlů kolem nich lítá. Já sama jsem viděla otakárka fenyklového a jiné druhy, o kterých jsem se následně dočetla, že jsou skoro v celé ČR vyhynulí. Co si budeme povídat, byla jsem fascinovaná a každého motýla jsem si vyfotila. 

Už na vás dýchla krušnohorská atmosféra a vy jste připraveni vyjet? Skvělý, tak teď se přesuňme k tipům na výlety a rovnou si je zapisujte, ať na ně nezapomenete. 

Jámy a doly

Můj výlet začínal a končil první dny na hoře Plešivec a další dny v malém městečku Pernink, který se nachází hned pod Plešivcem. Hora Plešivec vám už rovnou nabízí mnoho cest do různých koutů Krušných hor. Vzhledem k tomu, že toto místo bylo dříve těžebně velice vytížené, naleznete zde mnoho dolů a jam, které vznikly propadnutím při těžební činnosti. Jedny z nejznámějších jam jsou Červená a Vlčí. Červenou jámu si můžete celou obejít a lehce do ní nahlédnout, je to ale velice nebezpečné, takže musíte dávat pozor. Velikým zážitkem ale je místní kiosek, ve kterém se můžete posilnit, který vypadá jak zarostlý domeček. Nabízí čerstvě upečené koláče či buchty, počítejte ale s vyššími cenami. Vlčí jáma je trochu dál a je specifická v tom, že tam je po celý rok sníh. Na dně je stále teplota pod nulou, takže se tam zvládne udržet i při velkém letním horku, což mohu dosvědčit, protože já tam byla ve 30 °C. 

Za návštěvu stojí také nějaký důl, abyste poznali, jak to v tomto kraji dříve chodilo. Já byla v dole Mauricius, což je zaniklý cínový důl u Hřebečné. Hodinová prohlídka štol byla nejenom zábavná, ale i naučná, protože historie dolů, těžby a míst, kde horníci žili, je velice rozsáhlá. 

Vyhlídky

Milovníkům výšek a rozhleden doporučuji Krušnohoří všemi deseti, protože vyhlídek je tu spousta. Já si vybrala Blatenský vrch, který je blízko Vlčích jam, takže jsem vzala hned dvě mouchy jednou ranou. Na Blatenském vrchu si můžete po náročné cestě dát něco studeného k pití nebo něco k jídlu. Ceny jsou tu dost rozumné na to, že to je jediný kiosek v okolí. Na další vyhlídku jsem si trochu popojela autem, a to k městu Nejdek, které nabízí nádhernou kamennou rozhlednu Pajndl, ze které se vám otevře dechberoucí výhled. U Nejdku se můžete také zajet vykoupat k přehradám, rybníkům nebo k vodním nádržím, kterých je kolem mnoho. 

Dále jsem přejela do vesnice Krásno, kde se tyčí taktéž kamenná vyhlídka, na kterou se ale stoupá po schodech zvenku. Máte-li dron a natočíte si pohled seshora, zjistíte, že vyhlídka má tvar spirály (nebo si jednoduše najděte obrázky na internetu jako já). 

Městečko Pernink

Ráda bych vám trochu přiblížila i městečko Pernink, ve kterém jsem přebývala, protože i zde naleznete pár zajímavých míst. Třeba nádherný kamenný viadukt jako z Harryho Pottera, přes který jezdí vlaky. Byla jsem u něho asi deset minut a nemohla jsem se vynadívat. Přímo na návsi je obchůdek U Patrika, do kterého stoprocentně zajděte pro svačinu, protože takhle krásný market jste určitě ještě neviděli. Naproti obchůdku je nově otevřený místní kebab. Budete se divit, ale otevřela si ho česká paní. Kebab je moc dobrý, takže určitě doporučuji. 

Města v okolí

Nakonec jsem popojela i do vzdálenějšího okolí (zhruba třicet minut autem), a to do Karlových Varů. Zde jsem si v klidu a pohodě prošla celé lázeňské město, ochutnala prameny a byla se podívat na Vřídlo, které tryská vodu až do výšky dvanáct metrů. Také jsem vyjela velice starou vlakovou lanovkou na vyhlídku Diana, kde si můžete zadarmo vyšplhat na rozhlednu. Výhled vám umožní si v hlavě srovnat, jak jsou Karlovy Vary situované, a že to je vlastně takové město v lesích. Ve centru Karlových Varů nedoporučuji si něco kupovat, protože jsou zde ceny velice vysoko. Navštívila jsem ale restauraci U Draka, která je na periferiích města. Jídlo zde bylo výborné, porce obrovské a ceny velice nízké na dnešní dobu. 

Druhé město, které jsem navštívila, byl Loket. Nádherné královské město, které je obehnané řekou, vezme nejednomu dech. Uprostřed města se tyčí hrad, který mnozí mohou znát z filmu Rafťáci. V městě jsem nic speciálního nenavštívila, prostě jsem se jen procházela, občas nakoukla do obchůdku s ručně vyráběnými produkty anebo si dala zmrzlinu. Bohatě to stačí k tomu, abyste si z města odvezli krásný pocit z toho, že v České republice jsou dokonalá místa, s dokonalou architekturou a dokonalým duchem, který tam zůstává už po mnoho staletí. 

Poslední rada na konec: I přes to, že do Krušných hor nejezdí tolik turistů, vyhněte se období, kdy je v Karlových Varech filmový festival KVIFF. Já jsem tam totiž přesně v tohle období jela. Není to nijak hrozné, ale věřím, že jindy může být na některých místech větší klid a třeba budete schopni i lépe zaparkovat auto. 

Všechny fotografie jsou dílem autorky textu.

Zobrazeno 974×
komentáře
Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.