Česká filharmonie bude mít novou budovu a pražská arcidiecéze nového arcibiskupa

Dá se říct, že končí týden nových věcí a velkých rozhodnutí. Švédsko s Finskem se rozhodly vstoupit do Severoatlantické aliance, pražská arcidiecéze se připravuje na změnu arcibiskupa, kterým se stane Jan Graubner, začalo Mistrovství světa v hokeji a v Praze se rozhodlo o tom, jak bude vypadat nová budova České filharmonie. Samé nové věci doplněné smutným odchodem populárního herce a prodloužením nouzového stavu kvůli migrační vlně. O tom všem se dočtete níže. 

Zdroj: Forum 24

Týdenní přehled od 13. – 19. května 

Domov

Vláda chce prodloužit nouzový stav

Vláda odsouhlasila návrh na prodloužení nouzového stavu, který byl vyhlášen kvůli migrační vlně z Ukrajiny, o 30 dní. Žádost ještě musí posoudit Sněmovna. Vláda nejprve nouzový stav vyhlásila 4. března a následně ho prodloužila do konce května. Předseda vlády Petr Fiala (ODS) sdělil, že je potřeba prodloužit nouzový stav kvůli tomu, aby se situace dala nadále dobře zvládat. Od počátku ruské invaze na Ukrajinu se v České republice registrovalo již 340 tisíc válečných uprchlíků. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ubezpečil, že nouzový stav nebude nijak omezovat občany ČR. Je ale nutný pro možnost ubytování lidí v nouzových prostorech nebo pro propojení humanitárního IT systému cizinecké policie a Ministerstva práce a sociálních věcí. Více o nouzovém stavu a migrační vlně v ČR se dočtete na Seznam Zprávách

Zahraničí

Finsko a Švédsko podaly žádost o vstup do NATO

Dlouhodobě neutrální státy Finsko a Švédsko se rozhodly změnit svůj názor a zažádaly o členství v NATO pod vlivem ruské invaze na Ukrajinu. Ve středu zástupci obou zemí předali v Bruselu generálnímu tajemníkovi Severoatlantické aliance Jensi Stoltenbergovi své žádosti o přijetí do NATO. Šéf aliance prohlásil, že skandinávské země posílí společnou bezpečnost spojenců. Aliance bude nyní rychle pracovat na dokončení přijímacího procesu, který ale klidně může trvat několik měsíců. Rusko nese nelibě, že se Severoatlantská aliance rozrůstá a již pohrozilo odvetnými kroky. Pravidlo kolektivní obrany začne na skandinávské země platit až po oficiálním vstupu do NATO. Stoltenberg ale sdělil, že některé členské země jsou již teď ochotny a připraveny pomoc Finsku a Švédsku v případě nepřátelských akcí. Detailněji se můžete informovat na Seznam Zprávách.

Církev

Jan Graubner je novým pražským arcibiskupem

Papež František o pátečním poledni jmenoval 37. pražským arcibiskupem a 25. českým primasem J. Exc. Mons. Jana Graubnera, který byl dosud olomouckým arcibiskupem. Do funkce bude uveden první sobotu v červenci při bohoslužbě v 10 hodin v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Ve funkci Jan Graubner nahradí Dominika Duku, který byl pražským arcibiskupem po dobu dvanácti let od roku 2010. Arcibiskup Jan Graubner se narodil v Brně v roce 1948 a o dvacet let později byl přijat do kněžského semináře a na Cyrilometodějskou bohosloveckou fakultu v Olomouci. Kněžské svěcení přijal 23. června 1973. V roce 1990 byl jmenován titulárním biskupem tagarijským a pomocným biskupem olomouckým, o dva roky později byl jmenován arcibiskupem olomouckým. Během svého života se věnoval především podpoře pastorace, inicioval vznik mnoha aktivit nebo se podílel na jejich obnově po letech zákazů. Taktéž zastával mnoho dalších funkcí, blíže se o tom všem dočtete na zprávy.cirkev.cz.

Zdroj: Ostravsko-opavská diecéze

Sport

Mistrovství světa v hokeji je v plném proudu

Ve Finsku začalo Mistrovství světa v hokeji, kde česká reprezentace bude obhajovat své sedmé místo z loňského roku z Lotyšska. Český národní tým pod vedením nového finského trenéra Kariho Jalonena rozehrál 14. května šampionát a stál proti Velké Británii, nad kterou vyhrál 5:1. Den poté se Česko postavilo proti Švédsku, nad kterým prohrálo 3:5 a v úterý Čechům také štěstí nepřálo a s Rakušany prohráli 1:2. Dále je čekají zápasy s Lotyšskem, Norskem, USA a Finskem. Naposledy Česko získalo medaili z mistrovství světa v roce 2012, kdy porazilo v utkání o bronz Finsko. Jak dopadnou další zápasy můžete sledovat na Sport.cz.

Věda

Migrující želvy mají špatný orientační smysl. Jsou schopny se minout o tisíc kilometrů, říkají vědci

Mezinárodní tým vědců zmapoval pohyby karet pravých, které se stěhovaly ze svých hnízdišť na Čagodských ostrovech na jiná místa v Indickém oceánu, kde hledaly obživu. Výzkum však naznačuje, že karety volí zbytečně dlouhé cesty do cílového místa, z čehož vyplývá, že jejich orientační smysl není schopen jemného rozlišování. Jedna z pozorovaných želv uplavala 1 306 kilometrů na ostrov, který byl vzdálený pouze 176 kilometrů. Uplavala tedy sedminásobek potřebné vzdálenosti. Vědecký tým označil 22 želv a pomocí satelitů je sledoval v období hnízdění, protože mořské želvy obvykle nekladou vejce a nehledají potravu ve stejné zeměpisné oblasti. Vedoucí katedry oceánologie na australské univerzitě Deakin sdělil, že kdyby želvy měly dokonalý orientační smysl, tak by se vydaly hledat potravu přímo z hnízdiště. Želvy, které sledují, ale už 4-5 měsíců nejedly. Více se o výzkumu dočtete na iRozhlas.cz.

Kultura

Zemřel herec Josef Abrhám

Populární český herec Josef Abrhám zemřel v úterý ve věku 82 let. Držitel Ceny Thálie následoval svou ženu Libuši Šafránkovou, která zemřela loni v červnu, a s kterou tvořili nerozlučnou dvojici jak v reálném světě, tak v tom hereckém. Josef Abrhám si zahrál nespočet rolí, proslavily ho role svůdníků, lékařů, falešného vrchního nebo pohádkových králů. Dokázal ztvárnit role humorné, ale i ty vážné. Nejvíce ho lidé znají z filmů Kulový blesk, Vrchní, prchni!, Konec starých časů nebo ze seriálu Nemocnice na kraji města. V mnoha projektech hrál milenecký pár se svojí reálnou manželkou Libuší Šafránkovou; mezi ty nejznámější patří Svatební cesta do Jiljí. Abrhám působil od roku 1965 až 1995 v Činoherním divadle, kde hrál na jevišti v 30 inscenacích. Působil také v Národním divadle. Více se o zemřelém herci dočtete na Českých novinách

Zdroj: Lidovky.cz

Studio Bjarke Ingels Group vyhrálo soutěž o budovu filharmonie v Praze

V úterý zástupci hlavního města Praha a jeho Institutu plánování a rozvoje vyhlásili vítěze mezinárodní architektonické soutěže na podobu nové budovy filharmonie v Praze, kterým se stalo dánské studio Bjarke Ingels Group. Náklady na budovu se odhadují na šest miliard korun a stavba by měla být hotová podle plánů vedení v roce 2032. Nové sídlo České filharmonie má stát u stanice metra Vltavská, kde se mohou zájemci seznámit se stavbou díky venkovní výstavě, která tam bude stát do 19. května do 30. června. Vedení České filharmonie sdělilo, že díky velkým sálům s moderním technickým zázemím budou moct uvádět i více ambiciózní hudební projekty, které doposud v Praze nemohly být realizovány. Vedení dodalo, že po dostavbě nové budovy budou nadále využívat i své stávající sídlo Rudolfinum. Více o projektu se dočtete v Českých novinách

Zobrazeno 791×
komentáře
Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.