Prales je blíž, než si myslíte

Jaro je tu a byla by škoda trávit čas doma. Příroda nás zve k návštěvě. A jestli zrovna prší a do lesa se nám vůbec nechce? Můžeme rovnou do pralesa a přitom zůstat v suchu. Jen musíte zajet do Olomouce.

Estonský prales ve vlastivědném muzeu. Zdroj: Olomoucká Drbna

Marcus Maeder: World Wild Wald

V rámci 57. ročníku Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů AFO se v Olomouci díky spolupráci s Goethe Institutem a Vlastivědným muzeem v Olomouci uskuteční multimediální výstava World Wild Wald. V olomouckém Vlastivědném muzeu bude možné výstavu navštívit od 20. dubna do 16. května. V termínu od 26. 4.  do 16. 5. 2022 mají navíc návštěvníci po předložení akreditace festivalu AFO vstup na tuto výstavu zdarma.

Instalace pracuje s aktuálními daty, která shromažďuje měřící stanice o lese. Data jsou následně převedena na virtuální les, který nabízí šumění listů, cvrkot ptáků, praskání dřeva... Virtuální les umožňuje ekosystém lesa vnímat způsobem, jakým by to venku nebylo možné. Centrem instalace World Wild Wald je observatoř Silva, kterou vytvořil audiovizuální umělec Marcus Maeder a která kombinuje vědecké metody a estetické přístupy.

Martina Mátlová

 

Pokud máte pocit, že tu býval ještě jeden tip redakce, tak máte pravdu. Bohužel se ukázalo, že seriál, kterého se týkal, není příliš dobrý. (Pochopitelně neznám všechna díla, o kterých kolegové píší.) Někomu přišlo, že je dokonce závadný. A protože není dobrý a zmínka o něm nevyvolala diskusi o vlivu sledovaného umění na hodnoty člověka, jak jsem původně doufala, tak jsme ho stáhli. Diskutovat snad budeme nad něčím jiným. Theodora

Zobrazeno 905×
komentáře
Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.