Máte nový kostel? A mohli bychom ho vidět?

Kostel je pro mnohé symbolem něčeho velkého, pevného, starého, tak jako církev sama. Někomu dodává pocit stability a bezpečí, jiný se v takovém chrámu cítí ztaceně, studené silné zdi ho tísní. Pokud tuto zimu vyrazíte na běžky na Vysočinu, můžete navštívit kostel, ve kterém se rozhodně neztratíte a staletý prach v něm nenajdete.

Zdroj: Poutní kostel Božího milosrdenství Slavkovice - korunavysociny.cz

Na okraji Nového Města na Moravě v centru obce Slavkovice stojí pod strání maličký kostelík. Je zasvěcen Božímu milosrdenství a svaté Faustyně a opravdu tu nestojí dlouho. Stavět se začal v květnu 2005 a biskup Vojtěch Cikrle tento poutní chrám slavnostně posvětil 30. března 2008. Tvar budovy představuje dva otevírající se paprsky, které vycházejí ze srdce Ježíšova, před vchodem stojí venkovní oltář a kamenná paténa, do které padá voda, zachycená zkosenou střechou. Okna zdobí výrazné barevné vitráže.

Zdroj: Do kostelů | Josef Tulis (tuliskovar.cz)

Na stráni nad kostelem je také nová křížová cesta. Nemusíte si na ni rezervovat příliš času, zastavení jsou jen kousek od sebe. Je dílem uměleckého kováře Pavla Tasovského.

Pokud se právě nekoná pouť a mše není sloužena venku, což v zimě nelze očekávat, s celým skautským oddílem vyražte na mši raději někam jinam. Do zdejšího kostela byste se těžko vešli. Za krátkou prohlídku ale kostel rozhodně stojí a křížová cesta svým moderním zpracováním motivuje k modlitbě a zamyšlení. A pokud sem budete plánovat výlet, rozhodně v okolí najdete mnoho míst, která můžete navštívit.

Zdroj: Křížová cesta Slavkovice - korunavysociny.cz
Zdroj: III. zastavení křížové cesty (Kříž) • Mapy.cz

 

Zobrazeno 840×
komentáře
Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.