Řecko a jeho ostrovy

Podzim nás zaskočil rychlostí, s jakou vystřídal léto. Těžko se smiřujeme s tím, že letos už v krátkých kalhotech nebo letních šatech ven nepůjdeme. Třeba se nám s teplým počasím bude loučit lépe, když začneme plánovat dovolenou na příští léto. Většina cestovních agentur teď nabízí lepší ceny a také je daleko větší výběr, protože zájezdy zatím nikdo nevykoupil. Samozřejmě si nemusíte vybírat zájezd v agentuře, ale jednoduše jet po své vlastní ose - kam se vydáte ale můžete naplánovat už nyní. Co třeba Řecko?

Město Oia na ostrově Santorini. Zdroj: nasehvezdy.cz

V dnešním textu si představíme některé z hlavních ostrovů Řecka. Řecké ostrovy jsou velice oblíbenou turistickou destinací díky rozmanité přírodě, ochotě místních lidí a relativní dosažitelnosti. Jak si ale vybrat konkrétní ostrov, když každý je jiný a na každém naleznete něco jiného? U vybraných ostrovů vám představíme, co na něm můžete vidět a zažít. Poté si stačí jen vybrat podle svého gusta. 

Santorini

Santorini je ostrov ležící v jižní části Egejského moře a patří do skupiny ostrovů nazývané Kyklády. Ostrov patří mezi velice romantická místa, kde lidé rádi pořádají zásnuby nebo dokonce svatby. Během hlavní sezóny se ostrov těší veliké návštěvnosti, což ale moc nepotěší turisty, kteří se na nejznámějších místech tlačí a čekají dlouhé fronty. Jistě si říkáte, co je na tomto ostrově tak nádherného a romantického, že sem všichni jezdí. Jestli jste ale někdy viděli fotografie z Řecka s nádhernými bílo modrými městečky, které vám vzaly dech, tak pravděpodobně byly ze Santorini. Ostrov vznikl vulkanickou činností při výbuchu na ostrově Théra a pozůstatky sopečné činnosti vám připomene černý jemný písek, který tvoří východní santorinské pláže. Na východě také naleznete rozsáhlé vinice s velice kvalitním vínem. Nejlepší je na Santorini vyrazit v období od června do září, kdy je na ostrově teplo. Poté jdou teploty dolů, což nevadí, když chcete ostrov poznávat. Sice se příliš nevykoupete, ale dostanete se bez problémů na hlavní místa, která jinak obléhají turisté. 

Zakynthos

Zakynthos je také velice oblíbenou turistickou destinací. Je cílem mnoha zájezdů cestovních kanceláří a místní obyvatelé jsou více zvyklí turistům vycházet vstříc. Na jiných ostrovech, které nejsou tolik turisticky vytížené, třeba nenajdete hotely s „all inclusive“. Nabídnou vám třeba snídani, ale někdy ani to ne. Na ostrovech jako je Zakynthos už je to jiné. Zde si vyberete bydlení podle svých preferencí. 

Největším lákadlem ostrova jsou želvy caretta-caretta, které se v letních měsících pohybují u břehů v jižní části ostrova. Místo nabízí blankytně modré moře a nádherné zátoky, kde si chce každý lehnout a jen být. Zakynthos patří mezi jónské ostrovy a je zároveň tím nejjižnějším. Jónské ostrovy patří mezi ty více zelené díky vydatným dešťům. Architekturu zde objevíte více italskou než klasicky řeckou, a to z toho důvodu, že byl ostrov dlouho pod nadvládou Italů. Stejně jako u ostrova Santorini je nejlepší vyrazit na Zakynthos mezi červnem a zářím, kdy je teplo na koupání. 

Pláž s vrakem na ostrově Zakynthos. Zdroj: Freshjam.cz

Lefkada

Lefkada je jónským ostrovem, který patří mezi ty turisticky méně vytížené a pro turisty méně známé. Největším lákadlem jsou pláže, které tvoří nádherně bílý písek. Pláže Porto Katsiki a Egremni se dokonce dostali mezi TOP10 nejkrásnějších pláží světa. Není divu, že se tomuto místu říká evropský Karibik. Turisty také láká rozmanitý podmořský svět a skály, které u pobřeží tvoří různé jeskyně, které si říkají o prozkoumání. Lefkada je ostrov, který vlastně není ostrovem, protože je uměle spojený s pevninou dlouhou hrází, která napomáhá tomu, aby se turisté dostali na ostrov, protože přímo na něm není letiště. Na ostrově naleznete staré kláštery, kostely, ale i různé přírodní jevy, protože je ostrov velice členitý. Oblíbí si ho milovníci horské turistiky, ale i obyčejní procházkáři, kteří nemusí náročný terén. Na jižním útesu se tyčí maják, který nádherně doplňuje bělostné skály. Ostrov je velice malý, takže ho zvládnete prozkoumat za jeden týden. 

Pláž Mylos na ostrově Lefkada. Zdroj: Blue Style

Rhodos

Rhodos je čtvrtý největší ostrov Řecka a zároveň největší ostrove souostroví Dodekanésos, které leží nejdál od řecké pevniny, spíše blíže k tureckému pobřeží. Rhodos patří mezi nejnavštěvovanější ostrovy Řecka a také je strategickým dopravním uzlem. Tato destinace vám nabídne asi nejvíc, co může turista chtít. Naleznete zde levné hostely i pětihvězdičkové hotely, které vám nabídnou ten největší luxus. Rhodos se také může pyšnit velikým množstvím dochovaných památek, takže si zde svoje místo najde určitě každý, kdo má rád historii. Stojí určitě za to prozkoumat hlavní město Rhodos a jeho starou část, která je obehnána hradbami, s palácem ze 14. století. Samozřejmě na ostrově nechybí ani krásné pláže a zátoky a za pozornost stojí příroda celkově. Ve středu ostrova se nachází Údolí motýlů, do kterého se slétává nespočet druhů motýlů, které láká vůně stromu ambroně východního. Na Rhodu toho určitě najdete daleko více než na menších ostrovech. Nevýhodou však je nespočet turistů. 

Město Lindos na ostrově Rhodos. Zdroj: kam-a-kdy.cz

Kréta

Největší ostrovem Řecka je Kréta. To možná někomu utkvělo v hlavě z hodin zeměpisu, ale i dějepisu, protože Kréta je místem, kde vznikla nejstarší řecká civilizace, a kde se odehrávaly ty nejslavnější příběhy řecké mytologie, ale i současnosti. Krétu naleznete na jihu Řecka. Nevýhodou takhle velkého ostrova je, že není možné ho za týden projet a musíte se rozhodnout, jaká místa chcete poznat a vidět. Kréta je velice hornatý ostrov, takže je ideální pro milovníky horské turistiky, kterou si zde užijí až nadmíru. Samozřejmě si zde svá místa naleznou i ti, kteří jedou za krásnými plážemi a zátokami. Navštívit zde můžete i mnoho roklí a soutěsek včetně nejznámější a nejdelší soutěsky Samaria. Řeckou mytologii je možné poznávat buď v krétských městech nebo také v místních jeskyních, které jsou s mytologií úzce spojené.

Oblast Bali na ostrově Kréta. Zdroj: fischer.cz

Korfu

Korfu neboli Kerkyra či také ostrov císařovny Sissi je další z jónských ostrovů, kterých jsem již pár v článku představila. Patří mezi ty nejsevernější a lehce přiléhá k Albánii. Díky tomu, že ostrov nepostihlo zemětřesení, jako tomu bylo u jiných ostrovů, dochovalo se mnoho památek, které můžete jako turista obdivovat. Úzké a romantické uličky tvoří hlavní město Kerkyra, jehož centrum je na seznamu UNESCO. Pouhé 4 km od hlavního města se tyčí zámeček Achilleon, který postavili Němci právě pro císařovnu Sissi. Na Korfu vám vezme dech členité pobřeží s oblázkovými plážemi a za zmínku stojí zátoka Paleokastritsa, která je velice malebná a naskytnou se vám tam nádherné výhledy. Jih a sever ostrova se doporučuje rodinám s dětmi nebo starším lidem, protože místa jsou lehce dostupná a nejsou tolik hornatá jako v jiných částech ostrova. Také jsem se dočetla, že je možné na Korfu zahlédnou v nějaké místní restauraci Johnyho Deppa, neboť je to jeho velice oblíbený ostrov, a to už je co říct. 

Útes na ostrově Korfu. Zdroj: eximtour.cz

Řeckých ostrovů je mnoho. Mnoho z nich je hůř dostupných a jako turista si dost zaplatíte, abyste se na místo dostali. Na začátek je proto vhodné si vybrat více známý ostrov, na kterém můžete ochutnat řeckou kulturu a následně se rozhodnout, jak budete Řecko poznávat dál. Věřím, že si každý najde svoje oblíbené místo, kterých tento stát nabízí nespočet. Chcete-li ještě další tipy na ostrovy, tak si určitě něco zjistěte o Kefalonii, Karpathosu, Ithace, Chiosu nebo Skopelosu, kde se natáčel film Mamma mia! 

Zobrazeno 1116×
komentáře
Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.