Do Sněmovny v kroji

 

Dnes bych vám ráda představila člověka, který se nedávno stal „hvězdou internetu“ - poslance Jiřího Horáka, který na první zasedání Poslanecké sněmovny přišel ve vlčnovském kroji. Jirka Horák je zároveň starostou města Bučovice, členem KDU-ČSL a donedávna byl také zastupitelem Jihomoravského kraje.

Zdroj: https://zpravyzmoravy.cz/poslanecky-slib-slozil-v-kroji-morava-neni-jen-o-folkloru-rika-jiri-horak/

Jirko, nejprve bych Ti ráda pogratulovala k velkému úspěchu, jímž zvolení poslancem bezesporu je. Je to jistě i ocenění tvé dosavadní služby lidem ve funkci starosty města Bučovice. Co tě k politice vedlo? Měl jsi o ni zájem už od mala?

Ano, o politice jsme doma hovořili často. Dědeček z maminčiny strany byl starostou ve Vlčnově a po válce se stal poslancem za lidovou stranu. V roce 1949 byl zatčen a v roce 1953 byl komunisty na Mírově utýrán, protože nechtěl, aby se lidová strana podřídila režimu. Takže politika byla u nás doma časté téma. Například táta po revoluci zakládal Občanské fórum v našem městě.

Když už jsi zmínil svého dědečka – Jana Plesla – tak musím říct, že mě jeho biografie na Wikipedii velmi zaujala. Doslova se tam uvádí: „Na Slovácku se pro svou obětavost a bezúhonnost těšil velké vážnosti, a to dokonce i u KSČ.“ Mohl bys nám k jeho životu ještě něco říci? Co tě na něm z vyprávění nejvíce zaujalo?

O tom jeho životě se dá říct asi to, že se vždy postavil na stranu demokracie v Československu. Když v roce 1919 vtrhli maďarští bolševici na Slovensko, jel proti nim bojovat s legionáři. Za 2. světové války se zapojil do protinacistického odboje. A po roce 1948 se nesmířil s tím, aby se lidová strana a potažmo celá republika podřídila totalitní komunistické moci.

Skládání poslaneckého slibu Janem Pleslem. Zdroj: fotoarchiv Jiřího Horáka

To je obdivuhodný život! Potom, co komunisté provedli tvému dědečkovi, musíš být velmi rád, že se KSČM poprvé od revoluce nedostala do Poslanecké sněmovny. Co si na tuto skutečnost po volbách říkal?

Ano, musím upřímně říct, že jsem rád, že se tam s nimi nemusím potkávat. Naší zemi škodili velmi dlouho. Již za první republiky sloužili sovětským zájmům a celou dobu pracovali na tom, aby nás podřídili vlivu SSSR a později Ruska. Celou dobu tak představovali kolaborantskou pátou kolonu, která pomáhala připravovat naši zemi o nezávislost. A to nemluvím o tom, jak přispěli za těch čtyřicet let k ekonomické zaostalosti naší země. Před válkou jsme na tom byli lépe než Rakousko nebo Bavorsko. A za čtyřicet let jejich vládnutí jsme tak zaostali, že to doháníme ještě dnes.

Takže toto vše tě vedlo k tomu, že jsi na první zasedání Poslanecké sněmovny vyrazil v kroji? A vysvětlíš mi - neznalému Čecháčkovi – co to bylo konkrétně za kroj?

Ano, chtěl jsem pradědečkovi vzdát svou úctu a připomenout jeho život. A jelikož před 75 lety skládal svůj poslanecký slib Jan Plesl právě ve vlčnovském kroji, přišlo mi to jako důstojné symbolické gesto. Kroj je tedy vlčnovský rodinný.

Jiří Horák se svými milovanými Bučovicemi. Zdroj: fotoarchiv Jiřího Horáka

Zvolen jsi byl za stranu KDU-ČSL. Proč jsi kdysi při svém vstupu do politiky zvolil právě tuto stranu?

Jak jsem už říkal, o veřejné dětí jsem se zajímal už od relativně mladého věku a na gymnáziu jsem psal seminární práci právě o dědečkovi. A asi pod tímto vlivem jsem pak vstoupil právě do lidové strany. Navíc mi vyhovovala její ideologická orientace. To je zlatá střední cesta mezi levicí a pravicí a zároveň konzervativní křesťanskodemokratická orientace.

Takže v tom rozhodování hrála roli i víra?

Ano, jsem praktikující katolík a křesťanskodemokratické smýšlení vychází do značné míry právě z katolického sociálního učení. A za dar víry jsem velmi vděčný. Dává člověku pevný základ, o který se může opřít i v těžkých časech.

Příští roky budeš tedy za KDU-ČSL zastávat funkci poslance a zároveň budeš zastupitelem Jihomoravského kraje a starostou Bučovic. Je možné tyto funkce časově skloubit? Myslíš, že to pro tebe a tvé voliče bude naopak výhodou?

Starostou ještě zůstanu – slíbil jsem to před volbami svým voličům ve městě. Chtěl bych dotáhnout některé rozdělané projekty. Na funkci krajského zastupitele jsem rezignoval v prosinci.

To je ale asi pro poslance i výhoda, když zůstane starostou a zná problémy „obyčejných občanů“, ne?

Řekl bych, že ano. Mám pocit, že se politici v Praze často lidem odcizí. Ale starostové jsou s lidmi v neustálém kontaktu a znají jejich každodenní problémy.

Zdobení vánočního stromku na MÚ Bučovice s dětmi z MŠ. Zdroj: fotoarchiv Jiřího Horáka

Co tě na funkci starosty baví?

To, že můžeš reálně proměňovat své okolí. Plánuješ opravy domů, buduješ parky, cyklotrasy, děláš své město krásným. To mě asi baví nejvíce.

Tyto dny ještě prožíváme vánoční dobu a také začínáme nový kalendářní rok 2022, vzkázal bys našim čtenářům nějaké sváteční slovo?

Myslím, že jako věřící si dar víry uvědomujeme zvláště o Vánocích. Do jisté míry samozřejmě také podléháme konzumu a máme starosti - jako všichni ostatní. Na druhou stranu však víme, že tyto svátky mají hlubší význam. Vánoce nám předávají poselství víry, naděje a lásky. Poselství, které přetrvává již dva tisíce let, přes všechny možné změny nebo krize. A to je to největší bohatství, které nám nikdo nemůže vzít. 

Jirko, moc ti děkuji za čas, který jsi nám věnoval! A do nového roku ti přeji, ať máš dostatek nadšení, sil a trpělivosti do všech svých aktivit. 

Zobrazeno 1288×
komentáře
Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.