Knižní orgie – Svět knihy 2021 a knížka rozhovorů „Pravdu říkat, pravdu žít“, kterou si tam můžete koupit

Holešovické Výstaviště se každoročně mění na čtyři dny v ráj knih a především knihomolů. Sjedou se sem nakladatelé z celé republiky i zahraniční hosté a pro návštěvníky připraví přednášky, besedy, autogramiády a v neposlední řadě zajímavé veletržní slevy. Tradičně se Svět knihy koná na jaře, ale kvůli covidu se letos přesunul na září. Začal včera dnem pro odbornou veřejnost a pokračuje až do neděle.

Zdroj:flikr.com

Kdysi byl pražský knižní veletrh místem, kde jste našli pohromadě nejen všechna velká nakladatelství, ale také ta malá, jejichž knížky se do běžných knihkupectví nedostaly. Bohužel, podmínky jsou pro vystavovatele stále náročnější, a tak se nabídka knih stále zužuje. Některá nakladatelství vzdala svou účast úplně, jiná se přemístila do stanů před hlavní budovu. Letos byste marně hledali třeba Paulínky, Kalich, Vyšehrad nebo Návrat domů, dosud tradiční účastníky. Kromě velkých nakladatelství jako je Portál a Karmelitánské nakladatelství zde letos najdete třeba OIKOYMENH, Krystal OP nebo Biblion. Mimo ně se samozřejmě veletrhu účastní i nakladatelé „světští“ – zajímavá je například nabídka jednotlivých vysokých škol (v Karolinu najdete například knihy Jana Royta nebo Mirei Ryškové), muzeí nebo poměrně náročné čtení na stánku Ústavu pro studium totalitních režimů. Pokud byste sem zamířili s dětmi, najdete tu mnoho stánků zaměřených právě na ně, a to nejen knižní nabídkou (třeba možnost nakoupit učebnice se slevou je lákavá). Svou příležitost tu vidí výrobci nejrůznějších her a hlavolamů. Ochotně vám vysvětlí pravidla a nechají vás si hry vyzkoušet, abyste nekupovali zajíce v pytli. 

V pravém křídle má své místo stánek České pohádkové akademie (místo P108). Jeho nabídka i obsluha je každoročně spíš rozverná a žádné náročné čtení tam neseženete. Letos s malou výjimkou – své knížky zde prodává novinář Radek Gális, který má čich na zajímavé osudy a své knížky rozhovorů si vydává sám. V knihkupectvích je tedy běžně neseženete a letos máte výjimečnou příležitost si je prolistovat a vybrat si tu, která se vám bude líbit nejvíc. Jeho poslední knížka se jmenuje „Pravdu říkat, pravdu žít“ a bude ji představovat dnes v 16 hodin. Pokud byste se tam nedostali ;-), máte možnost si ji od něj nechat přiblížit zde:

Kniha rozhovorů s názvem Pravdu říkat, pravdu žít zachycuje výjimečné osudy lidí, kteří se zapojovali v totalitním nacistickém nebo komunistickém režimu do zápasu za svobodu a spravedlnost. Někteří z nich už nejsou mezi námi, ale jejich příklady, reflexe a myšlenky jsou stále živé a aktuální i po letech. Kniha přináší názory lidí, pro které byla pravda a život v ní víc než vlastní pohodlí a prospěch, a kteří za ni neváhali nasadit kariéru, svobodu nebo život. Kniha je připomínkou výjimečných lidí, z nichž někteří nás sice již opustili, ale zůstávají s námi díky inspirujícímu vyprávění, jež může být kompasem, ukazujícím směr, kterým bychom se mohli nebo měli dát. Některé osobnosti vzpomínají i na spolupráci a odkaz prezidenta Václava Havla, jehož desáté výročí úmrtí si letos v prosinci připomínáme.  

Kdo patří k hrdinům v knize? Generál nebes - letecké eso František Peřina, který odešel do exilu bojovat proti nacistům, a který musel po roce 1948 utíkat podruhé, tentokrát před komunistickým režimem. Josefina Napravilová, která se účastnila Květnového povstání v Praze, po válce po Evropě vyhledávala a navracela zpátky do vlasti zavlečené děti, mezi nimi i ty z Lidic. Řeholnice Akvinela Ludmila Loskotová z Kongregace Školských sester de Notre Dame, která po zrušení klášterů v 50. letech pracovala ve fabrikách, následující desítky let se pak věnovala postiženým, pro které pomohla v Praze vybudovat Domov sv. Rodiny, jež pak i jako ředitelka vedla. Básník a mistr slova Karel Šiktanc, který po roce 1968 nesměl dvacet let publikovat, a který se nových knižních vydání na pultech dočkal až po roce 1989, stejně jako skaut a politický vězeň Jiří Stránský, autor legendární knihy i seriálu Zdivočelé země, jenž bohužel v loňském roce zemřel. Mnohaletý zákaz natáčení měl po roce 1968 i režisér Juraj Jakubisko, jehož filmy z druhé poloviny 60. let - Kristovy roky, Zběhové a poutníci, Ptáčkové, sirotci a blázni nebo Na shledanou v pekle, přátelé, skončily v trezoru, a my je mohli znovu obdivovat až po listopadu 1989.   

Bohatá činnost v exilu vyplněná zápasem za demokracii ve své vlasti a pomoc druhým exulantům i disidentům určovaly život jadernému fyziku Františku Janouchovi nebo publicistovi Ivanu Medkovi, kteří se pak oba po roce 1989 vrátili sloužit zpět svobodné vlasti. Jeden proto, aby prostřednictvím založené Nadace Charty 77 pomohl vytvářet občanskou společnost, druhý aby pokračoval oficiálně ve službách státu jako kancléř prezidenta Václava Havla. Svým hrdinstvím a odvahou dodnes budí pozornost a obdiv mnoha lidí také Josef Mašín, syn popraveného válečného hrdiny generála Josefa Mašína a účastník III. odboje, který se s bratrem Ctiradem a kamarádem Milanem Paumrem v 50. letech plných věznění, mučení a poprav doslova prostřílel ze zadrátovaného Československa na Západ, aby se mohl zapojit do boje proti komunistické totalitě. Nádech svobody, víry a optimismu nám zpoza železné opony moudře vléval několik desítek let ve svých rozhlasových promluvách Radia Vatikán také jezuita, budoucí kardinál Tomáš Špidlík, který zemřel před deseti lety.        

Kniha Pravdu říkat, pravdu žít prostřednictvím publicistických rozhovorů mapuje pozoruhodné osudy, jež museli postoupit lidé, kteří se uměli správně rozhodnout. Obsahuje unikátní archivní fotografie z Knihovny Václava Havla a ČTK i snímky z nedávných dob a nabízí pohled na naše dějiny uplynulého 20. století přitažlivým vyprávěním očitých svědků a pamětníků, z nichž mnozí se již stali součástí českého Pantheonu. Kniha je tak zároveň dokumentem i osobním svědectvím o lidském hrdinství, po kterém sáhnou dospělí čtenáři i ti mladí včetně studentů. Nenechme osudy těchto výjimečných lidí zapadnout, ale znovu si připomínejme ty, bez kterých by naše země nebyla svobodná.

Bližší informace najdete na: 

Informace — Svět knihy (svetknihy.cz)

Radek Gális - novinář (radekgalis.cz)

Zobrazeno 1055×
komentáře
Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.