Modlitební karavan

     Před nějakou dobou jsem zaznamenal zajímavou modlitebně evangelizační aktivitu nazvanou Modlitební karavan. Do města přijede neobyčejně obyčejný karavan, zaparkuje na frekventovaném místě (obvykle náměstí) a skupina dobrovolníků nabízí možnost modlitby, rozhovoru nebo prostě jen posezení u kávy. Vše nenásilnou formou, žádné aktivní oslovování a nahánění lidí. Prostě, kdo má zájem, ten přijde a zeptá se…

 

     Nyní o víkendu byl karavan v našem městě. Byl tady již jednou dříve, ale tenkrát jsem neměl čas, abych jej navštívil. Nyní jsem však této příležitosti využil a na chvíli jsem se v pátek a sobotu přidal k dobrovolníkům, kteří se u karavanu modlí a rozmlouvají s lidmi, kteří mají zájem. 

 

     Mile mě překvapila atmosféra, kde zde panovala. Od první chvíle jsem se s lidmi u karavanu cítil velmi příjemně, bylo to opravdu láskyplné křesťanské prostředí. Bylo nás asi sedm nebo osm ze čtyř či pěti církví nebo sborů. Přesto panovala jednota 😊

 

     Rád bych se podělil o jeden příběh, který se u karavanu odehrál. Přišel asi šedesátiletý muž, bývalý řidič autobusu a přisedl si. Bylo vidět, že ten den vypil nějaký alkohol a začal si povídat. Hned bylo na stole téma Bůh. Tento muž prožil život jako na houpačce. Dobrá práce, ale tři rozvody. Děti, o kterých ani pořádně nevěděl. Možná ani to, kolik jich má…Rozhovor se točil kolem viny a odpuštění, věčného života a nutnosti pustit do svého života Krista. Vše ale v příjemném duchu a muž opakovaně tvrdil, že je mu s námi velmi dobře a jsme neobyčejně přátelští. 

 

     Po asi půlhodinovém rozhovoru řekl, že věří na osud a Bůh podle něj asi není. To mě velmi zasáhlo, vlastně ani nevím proč. Lidé běžně tvrdí, že žádný Bůh není. Poprosil jsem hned Ducha svatého o vedení. V příštím okamžiku jsem věděl, že ten muž velmi fyzicky ublížil jedné ze svých manželek. Chvíli jsem bojoval sám se sebou, ono není úplně nejjednodušší následovat někdy vedení Ducha a vypálit na někoho, že ublížil své manželce. Ale nakonec jsem se na něj zpříma podíval a řekl jsem mu to. Muž ztuhl, zíral asi půl minuty před sebe a pak se mě zeptal: „Jak to můžeš vědět?“

„Řekl mu to Duch svatý,“ odvětil za mě jeden starší muž, také dobrovolník. Zeptal jsem se našeho hosta, jak to bylo s tím ublížením. Hryzal se do rtů, zíral před sebe a nakonec po asi dvou minutách sdělil svůj příběh. Kdesi se jednou opil, doma se pohádal s manželkou, ona mu dala facku a on jí to vrátil. Jeho verze byla velmi okleštěná, bylo mi jasné, že šlo ve skutečnosti o tvrdé fyzické napadení.

 

     Tato skutečnost úplně změnila celou atmosféru, neboť to, co se stalo, nešlo vysvětlit. Sám muž to cítil a začal více přemýšlet o tom, co jsme mu řekli. Ptal se, jak jsem to mohl vidět, odkud jsem vzal tu informaci. Starší muž, který si s ním pak povídal, mu předložil celou zvěst o spasení. 

 

     Takových příběhů se u karavanu odehrává mnoho. S některými lidmi se dobrovolníci modlili, jiní po mnoha a mnoha letech mluvili o Bohu, s jednou paní jsme řešili její rozladěnost a doslova naštvanost na situaci v katolické Církvi. Paní děkovala a odcházela povzbuzená a s radostí.

 

     Nejen, že máte možnost lidi povzbudit, ale ono to samozřejmě funguje i opačně. Povzbuzuje to i vás. Takže jestli někdy budete mít modlitební karavan u vás ve městě, tak seberte odvahu a nahlaste se jako dobrovolník. Fakt to stojí za to. 

     

     Bližší informace a další příběhy najdete zde: 

http://www.modlitby24-7.cz/modlitebni-karavan

Zobrazeno 3055×
komentáře
dromedar

"Modlitební karavan", co po většinu své existence je primárně evangelisační, ale původní jméno z doby, kdy někdo dostal nepříliš funkční nápad "udělejme modlitební místnost ve stylu Modliteb 24/7, ale na kolečkách", už mu zůstalo.

dromedar

Jinak Duch svatý se, při vší úctě, jako zjevitel věcí minulých moc nepředvedl. Ukažte mi třikrát rozvedeného alkoholika, který za sebou nějakou historii domácího násilí nemá.

Lucullus

Na tento článek jsem narazil až po dnešním on-linu a je to Aleši vážně síla!

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.