Chat o uprchlících v České republice a v Evropě

Nový dotaz podaný přes redakci na oba hosty: Jak velká je reálně možnost, že by v horizontu 50 let byly do našeho právního systému (nebo práva jiných evropských států) zavedené nějaké prvky islámského práva? A - považujete za vhodné, aby se českým muslimům přiznal status samostatné církve? Myslím, že ho stále nemají.

Tomáš_Zdechovský

Dobrý den, podle mých informací je Ústředí muslimských obcí už je registrováno od roku 2004. Jinak pokud jde o Českou republiku, tak nedokážu sice předvídat budoucnost, ale zavádění práva šaría bych se opravdu neobával a nejinak by tomu mělo být i jinde v Evropě.

Martin_Kupka

Nevím, jestli to nemá být trochu provokace. Musíme se rezolutně bránit, pokud by se měly v českém právním systému objevit prvky náboženského práva šaria. To je pro mě opravdu nepřijatelné. Ptáte-li se, zda se to může stát? Asi může, pokud bychom se v řešení uprchlické krize vydali špatným směrem. Obávám se, že evropská civilizace potlačila do značné míry své sebeobranné mechanismy. Přispěl k tomu jistě i nesmyslný kult multikulturalismu. Jsou bohužel už známy příklady (například ve Velké Británii), kdy přistěhovalci z arabských zemí mají v některých městských obvodech či celých městech při volbách díky své početnosti velkou váhu. Pak se samozřejmě otevírá cesta k zásahům do místních vyhlášek a třeba v budoucnu i do zákonů. To není strašení, ale nezbytný rozměr našich úvah.

Zobrazit 2 komentáře »